Opgericht 10 augustus 1876

Orkest

Het groot orkest is het hart van Kunst & Vriendschap en bestaat uit ongeveer 60 muzikanten. Zij repeteren wekelijks in het centrum van Vught. Het orkest staat onder leiding van dirigent Alphons van Stenis.

Repertoire
Het repertoire van het orkest varieert van tijd tot tijd, en omvat meestal een mix van licht klassieke stukken en moderne muziek. Marsmuziek is er, maar vooral voor lopende optredens. Het kan zijn dat met bepaalde gelegenheden andere muziek de boventoon voert, zoals tijdens de Ouverturelure, het jaarlijks terugkerend carnavalsconcert.

Optredens
Het orkest probeert een aantal optredens per jaar te verzorgen, vaak in Vught en omgeving, maar soms ook daarbuiten. Zo is in 2008 een bezoek gebracht aan Oranïenburg en in 2011 was er een spetterend optreden in Trier.
Daarnaast gaat het orkest geregeld op concours, in november 2012 behaalde het orkest op het concours in Veldhoven de 1e plaats in haar divisie (zie ook de video hieronder).
Naast de zittende optredens verzorgt het harmoniekorps ook lopende optredens tijdens de intocht van Sinterklaas en het defilé tijdens Koningsdag.

Gastoptredens
Het orkest speelt altijd graag samen met andere muzikanten of muziekgroepen zoals koren, zangers en zangeressen, pianisten, gitaristen, of andere orkesten. Een dergelijke uitwisseling biedt zowel de harmonie als de gastmuzikanten de kans om zich eens op een andere manier te presenteren, en eens ander publiek aan te trekken.
Natuurlijk is het ook nog eens muzikaal uitdagend om samen muziek te maken, omdat de stijl van muziek maar ook de manier van maat houden vaak verschillend zijn. Ook biedt het soms nieuwe, onervaren muzikanten de mogelijkheid om eens met een echt orkest te spelen, zo wordt inmiddels traditiegetrouw het nieuwjaarsconcert (zie ook de video hieronder) aangegrepen om winnaars van het Maurick muziekconcours een podium te bieden en samen muziek te maken met de harmonie.
De harmonie staat altijd open voor uitwisselingen met muziekgroepen, indien u daar geïnteresseerd in bent kunt u via deze website contact opnemen.

Gezelligheid
Het draait bij Kunst en Vriendschap niet alleen om het muziek maken en na de repetitie blijven leden vaak nog wat (en vaak tot laat) kletsen en iets drinken. Ook tijdens gezamenlijke reizen en bijvoorbeeld concourdagen blijkt weer dat de leden zich uitstekend vermaken en plezier hebben, en dat zelfs zonder instrument.

Lid worden
Nieuwe muzikanten zijn altijd welkom, kom gerust tijdens een repetitie kijken. Het orkest repeteert op woensdag van 20:00 tot 22:15 in Theater “de Speeldoos”, maar niet tussen kerst en oud/nieuw en niet op de woensdag na carnaval.
Klik hier voor meer informatie over het lid worden en de eventuele opleiding tot muzikant.